sobota, 13 lutego 2010

Brownie bez mąki

 Przebiło nawet klasyczne Brownie. Pachnie orzechowo, smakuje czekoladowo. Wszyscy goście wychodzili z przepisem w kieszeni płaszcza.. Gorąco polecam!


BROWNIE BEZ MĄKI NIGELLI:
-225g gorzkiej czekolady
-225g masła
-2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
-200 g drobnego cukru
-3 jajka, roztrzepane
-150g mielonych migdałów
-100g posiekanych orzechów włoskich


 Rozgrzej piekarnik do 170 st.C
 W rondlu o grubym dnie rozpuść czekoladę i masło na małym ogniu. Zdejmij rondel z ognia, dodaj ekstrakt i cukier. Zamieszaj i odstaw do przestygnięcia.
 Mieszając dodaj jajka, mielone migdały i posiekane orzechy. Przełóż masę do przygotowanej, kwadratowej foremki.
 Piecz brownie 25-30 min- po tym czasie ciasto wciąż będzie lepkie na wierzchu. Kiedy przestygnie, ostrożnie pokrój na 16 porcji.




Bon apetit! ;)

4 komentarze:

  1. wcale się gościom nie dziwię
    dobrze chociaż, że w tych płaszczach mieli karteczki z przepisem, a nie kawałek ciasta na drogę :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Niestety, do wyjścia gości nie przetrwał żaden kawałek ciasta ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. migdały, orzechy, czekolada zmieszane razem - pycha

    OdpowiedzUsuń