Weki z żurawiną robiłam niedawno razem ze świetną gospodynią- moją babcią :) W surowej postaci, te owoce mają bardzo cierpki i kwaskowaty smak, ale po ugotowaniu i doprawieniu sporą ilością cukru stają się słodkim, gęstym sosem. Dla mnie, oczywiście, najlepsze z mięsem, ale znajdują tez zastosowanie w deserach czy napojach. Ponadto, oprócz oryginalnego smaku, są tez podobno źródłem witamin i mają dużo właściwości leczniczych.
Tak więc, nie pozostaje nic innego, jak zabrać się do roboty :) Bon apetit!
-1 kg żurawiny
-ok. 400 g cukru( w tym 100g cukru żelującego)
-paczka rodzynek
Żurawinę razem z cukrami i rodzynkami wrzucić do garnka. Gotować na małym ogniu, aż owoce puszczą sok i cała mikstura zgęstnieje.
*Podaje proporcje 'na oko', cukier powinien być dodany według własnego uznania.
rzadko robię przetwory, żurawinę chętnie bym zrobiła :)
OdpowiedzUsuńP.S. jestem pierwszy raz na Twoim blogu i życzę Ci powodzenia w jego prowadzeniu.
Ja robię je wtedy, kiedy nie zdążę nasycić się jakimś owocem lub warzywem sezonowym. Zatrzymuje jego smak w słoiku:) Dziękuję za życzenia:)
OdpowiedzUsuń