Jestem zauroczona nowym mieszkaniem.. Nie przeszkadza mi nawet, że znaczna część naszych rzeczy leżakuje jeszcze w kartonach. Teraz przyjemne są nawet dni, które budzą mnie wczesnym rankiem. Otwieram oczy, żeby kolejny raz spojrzeć za moje stare, ogromne okno. Potem maszeruje do kuchni, by zrobić sobie kawę w nowej, bielonej kuchni :) To takie małe, rutynowe czynności, które w nowym miejscu cieszą mnie ze zdwojoną siłą.
Dziś rano wybrałam się na zakupy. Powoli chodziłam między półkami, starannie wybierając składniki. Jak zwykle, zajęło mi to zdecydowanie za dużo czasu, ale wybaczam to sobie. Efekt końcowy był pyszny :)
Makaron z kurczakiem i szpinakiem z Kwestii smaku
150 g makaronu tagliatelle (lub pappardelle),
50 g szpinaku, oderwane łodyżki ,
1 łyżka oliwy z oliwek do smażenia ,
1 pojedyncza pierś kurczaka, pokrojona w paseczki,
1 ząbek czosnku, posiekany,
2 łyżki posiekanych liści świeżego estragonu,
1/2 filiżanki płynnej śmietanki do sosów 18 % lub 12%,
1/2 filiżanki płynnej śmietanki do sosów 18 % lub 12%,
Dodatki:
oliwa z oliwek extra virgin,
sól morska,
świeżo zmielony czarny pieprz,
2 ćwiartki cytryny do podania.
Makaron wrzucić na gotującą się wodę, posolić i ugotować al dente. W międzyczasie na patelnię włożyć szpinak, podlać 2 - 3 łyżki wody i mieszając gotować aż zwiędnie przez około 2 minuty. Odsączyć na sitku, odcisnąć i grubo posiekać, odłożyć.
Na patelni rozgrzać oliwę i smażyć kurczaka na dużym ogniu, przez około 4 minuty, aż mięso się zarumieni. Pod koniec smażenia dodać czosnek i lekko zrumienić. Zmniejszyć ogień do minimum, włożyć szpinak aby się podgrzał, estragon, wlać śmietankę i 3 łyżki wody z gotującego się makaronu. Wymieszać i podgrzać nie zagotowując, doprawić solą oraz pieprzem.
Makaron odcedzić, włożyć z powrotem do garnka, wymieszać z oliwą z oliwek extra virgin, wlać sos z kurczakiem i szpinakiem, wymieszać i włożyć do głębokich talerzy. Skrapiać cytryną i dodatkową oliwą.
Makaron wrzucić na gotującą się wodę, posolić i ugotować al dente. W międzyczasie na patelnię włożyć szpinak, podlać 2 - 3 łyżki wody i mieszając gotować aż zwiędnie przez około 2 minuty. Odsączyć na sitku, odcisnąć i grubo posiekać, odłożyć.
Na patelni rozgrzać oliwę i smażyć kurczaka na dużym ogniu, przez około 4 minuty, aż mięso się zarumieni. Pod koniec smażenia dodać czosnek i lekko zrumienić. Zmniejszyć ogień do minimum, włożyć szpinak aby się podgrzał, estragon, wlać śmietankę i 3 łyżki wody z gotującego się makaronu. Wymieszać i podgrzać nie zagotowując, doprawić solą oraz pieprzem.
Makaron odcedzić, włożyć z powrotem do garnka, wymieszać z oliwą z oliwek extra virgin, wlać sos z kurczakiem i szpinakiem, wymieszać i włożyć do głębokich talerzy. Skrapiać cytryną i dodatkową oliwą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz