sobota, 6 lutego 2010

Brownie Nigelli

 Brownie to pierwsze po mazurku ciasto, które sama upiekłam. Mam do niego duży sentyment :) Pamiętam jeszcze tę rozpierającą mnie dumę, kiedy pachnące i upieczone wyjęłam z gorącego pieca. Od tamtej pory stało się klasykiem w naszym domu. Gości na naszym stole przy każdej imprezie czy świętach.  Zapewniam, że każdy, kto toleruje gorzką czekoladę będzie zachwycony :)

 Należy uważać, by nie wysuszyć ciasta. Idealne brownie powinno być wilgotne i gliniaste. Oprócz tego małego kruczka ciasto jest naprawdę bezproblemowe i wyjątkowo proste w przygotowaniu. Ma piękny zapach czekolady i rozpływa się w ustach.




 BROWNIE NIGELLI
- 350g masła
-350g ciemnej czekolady
-6 jajek
-1 i 1/2 filiżanki cukru (lub mniej)
-1 i 1/2 filiżanki mąki
-groszki z białej czekolady
-łyżeczka ekstraktu waniliowego

 Stop masło i czekoladę w kąpieli wodnej lub na małym ogniu. Ostudź. W osobnej misce ubij jajka z cukrem. Wymieszaj z czekoladową miksturą i mąką. Na koniec dodaj groszki i wanilię. Piecz ok. 30 minut w piekarniku nagrzanym do 175 st. C.


2 komentarze: