Należy uważać, by nie wysuszyć ciasta. Idealne brownie powinno być wilgotne i gliniaste. Oprócz tego małego kruczka ciasto jest naprawdę bezproblemowe i wyjątkowo proste w przygotowaniu. Ma piękny zapach czekolady i rozpływa się w ustach.
BROWNIE NIGELLI
- 350g masła
-350g ciemnej czekolady
-6 jajek
-1 i 1/2 filiżanki cukru (lub mniej)
-1 i 1/2 filiżanki mąki
-groszki z białej czekolady
-łyżeczka ekstraktu waniliowego
Stop masło i czekoladę w kąpieli wodnej lub na małym ogniu. Ostudź. W osobnej misce ubij jajka z cukrem. Wymieszaj z czekoladową miksturą i mąką. Na koniec dodaj groszki i wanilię. Piecz ok. 30 minut w piekarniku nagrzanym do 175 st. C.
Kocham to ;>
OdpowiedzUsuńUżywam podobnego przepisu i również wychodzi mi takie "gliniaste" :)
OdpowiedzUsuń