Przepis na Tiramisu pochodzi z książki 'Nigella Ekspresowo'.
Bon apetit!
-350ml espresso (z 350ml wody i 9 łyżeczek kawy rozpuszczalne), ostudzone
-250ml likieru Baileys Irish Cream
-400g podłużnych biszkoptów
-2 jajka
-75g drobnego cukru
-500g sera mascarpone
-2 1/2 łyżeczki gorzkiego kakao
W płytkiej misce wymiesza kawę ze 175ml likieru. Zanurz biszkopty w przygotowanym płynie, żeby nasiąkły z każdej strony i były miękkie, ale nie ociekające. Wyłóż biszkoptami dno kwadratowego szklanego naczynia o boku dł. 22 cm.
Oddziel żółtka od białek ale zachowaj tylko jedno białko. Utrzyj dwa żółtka z cukrem aż zrobią się gęste i jasnożółte, a następnie wymieszaj je z pozostałym likierem i mascarpone, by powstał lekki jak pianka krem. Ubij białko na sztywna pianę. Delikatnie połącz białko z kremem i nałóż połowę mieszanki na warstwę biszkoptów. Ułóż drugą warstwę biszkoptów i przykryj je następna warstwą kremu.
Przykryj naczynie folią i wstaw na noc do lodówki. Przed podaniem posym powierzchnię tiramicu warstwą kakao, przecierając je przez sitko.
*Zamiast Baileys, którego nie miałam dodałam adwokat. Także wyszło pyszne. :)
Cudooo !! Dzieki wielkie za tiramisu : ]
OdpowiedzUsuńO tak, tiramisu to z cala pewnoscia jeden z moich ulubionych deserow, moze nawet ten 'naj' ;)
OdpowiedzUsuńRobie go z nieco innych proporcji i z winem marsala lub z amaretto, ale i ta wersja z pewnoscia jest pyszna :)
Pozdrawiam!
Ten komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńNastępnym razem więc, według Twojego przepisu, spróbuję z Marsalą lub Amaretto :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam!
Wygląda niesamowicie przepysznie :))))
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)