sobota, 14 listopada 2009

Szarlotka z młodych 'papierówek'

 Przepis zaczerpnęłam od Liski z White Plate. Był jednym z tych, który od razu trafił do mojej długiej listy i na szarym końcu, cichutko czekał na swoją kolej. Doczekał się i trafił do "elity". Szarlotka jest idealna, pod każdym względem. Pod względem kruchego, delikatnego ciasta. Jabłek, zanurzonych w słodyczy ciastek i nie małej ilości cukru jak i zapachu, który po kilkunastu minutach piecznia sprytnie wymyka się spod szczelnych ram piekarnika, by uczynić dom przytulniejszym. Dla mnie to zapach świąt. Zapach przypraw korzennych. Zapach bezpieczeństwa, ciepła i radości.. Mój Ulubiony :)
Ciasto:
  -200g masła pokrojonego w kostkę 
  -380g mąki
  -2 żółtka
  -łyżeczka proszku do pieczenia
  -60g cukru
  -opakowanie cukru waniliowego(opcjonalnie)
        Jabłka:
  -700g jabłek, obranych i pokrojonych w cienkie plasterki
  -2 łyżki soku z cytryny
  -  łyżeczka cynamonu
  -łyżeczka przyprawy do szarlotki
  -80g mielonych ciastek (używam digestive, lub innych pełnoziarnistych)
  -150g cukru
  -białko do posmarowania ciasta
 Piekarnik nagrzać do 200 st. C
 Masło siekamy z mąką wymieszaną z proszkiem. Dodajemy żółtka i cukier. zagniatamy gładkie ciasto, które dzielimy na 2 części-jedna ok. 1/3 większa od drugiej. Większą częścią wylepiamy spód i boki tortownicy, Nakłuwamy widelcem i wstawiamy do pieca na ok. 10 min.
 Jabłka łączymy z cytryną, cynamonem, przyprawą, cukrem i ciastkami. Wykładamy na podpieczony spód. Pozostałą część ciasta rozwałkowujemy na okrąg, układamy na jabłkach  i delikatnie sklejamy ciasto na krawędziach. Pieczemy ok. 50-60 min.


*z racji braku mielonych goździków użyłam przyprawy do szarlotki
*niestety, sezon na papierówki już za Nami, więc użyłam innych jabłek :)

2 komentarze: