-200g masła pokrojonego w kostkę
-380g mąki
-380g mąki
-2 żółtka
-łyżeczka proszku do pieczenia
-60g cukru
-opakowanie cukru waniliowego(opcjonalnie)
Jabłka:
-700g jabłek, obranych i pokrojonych w cienkie plasterki
-2 łyżki soku z cytryny
- łyżeczka cynamonu
-łyżeczka przyprawy do szarlotki
-80g mielonych ciastek (używam digestive, lub innych pełnoziarnistych)
-150g cukru
-białko do posmarowania ciasta
Masło siekamy z mąką wymieszaną z proszkiem. Dodajemy żółtka i cukier. zagniatamy gładkie ciasto, które dzielimy na 2 części-jedna ok. 1/3 większa od drugiej. Większą częścią wylepiamy spód i boki tortownicy, Nakłuwamy widelcem i wstawiamy do pieca na ok. 10 min.
Jabłka łączymy z cytryną, cynamonem, przyprawą, cukrem i ciastkami. Wykładamy na podpieczony spód. Pozostałą część ciasta rozwałkowujemy na okrąg, układamy na jabłkach i delikatnie sklejamy ciasto na krawędziach. Pieczemy ok. 50-60 min.
*z racji braku mielonych goździków użyłam przyprawy do szarlotki
*niestety, sezon na papierówki już za Nami, więc użyłam innych jabłek :)
witaj Julio, właśnie oglądam Twój blog :)
OdpowiedzUsuńŚliczne masz pismo...
O! dziękuję bardzo i życzę miłej lektury :)
OdpowiedzUsuń